2021-08-17

Морські бактерії можуть знищувати дизельне паливо і нафту в Арктиці

Морські бактерії в холодних водах Арктики здатні біологічно руйнувати нафту та дизельне паливо. Це з'ясувалося в ході досліджень вченими з Американського товариства мікробіології. Результати наукової роботи опублікував журнал Applied and Environmental Microbiology. 

Мікробіологи провели геномне секвенування, в ході якого виявили несподіваний потенціал для вуглеводневої біоремедіаціі в лініях бактерій, включаючи Paraperlucidibaca, Cycloclasticus і Zhongshania. У майбутньому вони можуть зіграти ключову роль у реагуванні на розливи нафти в морському середовищі в Арктиці. Крім того, дослідження показало, що додавання поживних речовин в умовах низьких температур підсилює біорозпад вуглеводнів.

За останні кілька років в холодних водах Арктики зафіксовано зростання промислової активності, що призводить до підвищення ризику розливу нафти або палива. З огляду на, що регіон є досить віддаленим, ліквідація аварійних розливів нафти значно ускладнена.

В ході дослідження вчені змоделювали ліквідацію розливів нафти. Експерименти проводилися при 4 ° C. Моделювання показало, що природні бактерії, які розкладають нафту в океані, є першими реагентами природи на розлив нафти.