2021-11-17

Прогноз зростання попиту на нафту зберегло МЕА на 2021 рік та підвищило на 2022 рік

Світовий попит на нафту зросте 2021 року на 5,5 млн б / д — прогноз у листопадовому звіті МЕА не переглянуто порівняно з жовтневим, повідомляється у звіті. 2022 року світовий попит на нафту, вважають у МЕА, зросте на 3,4 млн б / д (+100 тис. б / д порівняно з прогнозом жовтня).

«Нові хвилі пандемії коронавірусу в Європі, слабкіша, ніж очікувалося, промислова активність і високі ціни на нафту схилили нас до збереження попереднього прогнозу зростання попиту», — зазначено в документі.

ОПЕК+ на засіданні 4 листопада вирішив не змінювати умови угоди, і у грудні альянс наростить видобуток на 400 тис. б / д. Рішення залишилося незмінним навіть тому, що ОПЕК очікує профіциту на ринку нафти вже в січні 2022 року, пояснив на конференції ADIPEC в Абу-Дабі міністр енергетики ОАЕ Сухайль аль-Мазруї.

При цьому МЕА прогнозує також гальмування цінового ралі на нафтовому ринку — це відбудеться за рахунок розширення пропозиції. Так, з жовтня на тлі високих цін відновлення видобутку прискорилося у США: «Глобальна пропозиція нафти збільшиться на 1,5 млн б / д у листопаді-грудні, з яких на США припаде 400 тис. б / д. При цьому Росія та США зможуть забезпечити приріст у 330 тис. б / д. сукупно з урахуванням домовленостей ОПЕК+», — зазначено у звіті. До кінця року за показником нафтовидобутку США знову обженуть Саудівську Аравію та Росію.

У жовтні, за даними МЕА, світова пропозиція нафти зросла на 1,4 млн б / д, до 97,7 млн ​​б / д. Половину цього обсягу забезпечили американські виробники нафти. "До кінця року США зможуть забезпечити приріст видобутку, більше, ніж будь-хто окремо", - резюмували в МЕА.