2021-11-17

Neste отримає фінансування проєкту з уловлювання та зберігання вуглецю

Інноваційний фонд ЄС виділив грант у розмірі €88 млн на проєкт Neste з уловлювання та зберігання CO2 з подальшим виробництвом зеленого водню. Проєкт спрямований на скорочення викидів парникових газів на нафтопереробному заводі компанії у Порвоо (Фінляндія). 

У рамках проєкту буде впроваджено рішення щодо вловлювання та зберігання вуглецю (CCS), а також електроліз, що дозволить декарбонізувати виробництво на НПЗ. Наразі проєкт перебуває на стадії техніко-економічного обґрунтування.

Реалізація цього проєкту сприятиме досягненню кліматичних цілей Фінляндії та ЄС та відіграє важливу роль у досягненні мети Neste щодо забезпечення вуглецево-нейтрального виробництва до 2035 року. 

«Ми пишаємося тим, що були обрані одним із семи проєктів серед 300 претендентів і отримали право на участь в одній з найбільших глобальних програм фінансування для демонстрації інноваційних низьковуглецевих технологій. Фінансування цього проєкту підтримує наші «зелені» амбіції. До 2030 року Порвоо стане екологічно безпечним нафтопереробним заводом у Європі», — сказав Петер Ванакер, президент і головний виконавчий директор Neste.