2021-11-17

ОПЕК+ не нарощуватиме видобуток під тиском зовнішніх сил

ОПЕК+ дотримуватиметься попередньо узгоджених планів з повернення на ринок 400 тисяч б / д на добу в грудні, сказав міністр енергетики ОАЕ Сухайл аль-Мазруї на нафтогазовому форумі ADIPEC в Абу-Дабі.

«На нас виходять представники багатьох країн щодо темпів нарощування видобутку. Звичайно, США — наш союзник, і їхня думка важлива. Але рішення ухвалювала не якась одна країна, а понад 20 країн», — заявив міністр.

За словами еміратського міністра, ОПЕК+ це технічний, а не політичний альянс, тому всі свої дії він обґрунтовує аналізом даних ринку. Зараз неготовність ОПЕК+ збільшувати видобуток понад намічений графік, йдучи назустріч побажанням США та інших країн, пояснюється тим, що з першого кварталу 2022 року на світовому ринку нафти очікується профіцит пропозиції.

«Не треба панікувати. Треба розслабитися та діяти, керуючись фактами, а не нещодавнім стрибком цін», вважає Сухайл аль-Мазруї. 

Таку саму позицію зайняв у своєму виступі на ADIPEC міністр нафти Кувейту Мухаммед Абдул Латіф аль-Фарес. На його думку, 400 тисяч б / д, які учасники ОПЕК+ погодилися повертатися на ринок щомісяця, більш ніж достатньо.