2016-10-04

Про досвід впровадження ІПВГ говорили на зустрічі Євразійського регіону

26-30 вересня у Львові відбулася 12-та зустріч Євразійського регіону в рамках впровадження ІПВГ, організаторами якої стали ініціатива PWYP (Publish What You Pay), NRGI (Інститут управління природними ресурсами) та Міжнародний фонд “Відродження”,  за підтримки Міжнародного секретаріату ІПВГ.

Головною темою заходу стала участь громадянського суспільства у впровадженні ІПВГ та захист його інтересів. Впродовж зустрічі обговорювали такі питання: як ІПВГ може бути корисна громадськості, як спільними зусиллями можна досягти більшої прозорості в управлінні природними ресурсами, та якими є механізми співпраці з урядом та компаніями.

Не менш важливим блоком заходу стало обговорення бенефіціарного права, адже розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників видобувних компаній є обов’язковою вимогою оновленого стандарту ІПВГ. До 2017 року кожна країна має розробити дорожню карту з планом дій, який потрібно здійснити задля запровадження розкриття інформації про бенефіціарних власників.

В Україні вже існує відкритий реєстр, тому дорожня карта міститиме перелік кроків для покращення ситуації, що є наразі. Під час презентації ситуації в країнах регіону, Україна стала прикладом, адже на сьогодні ми маємо відповідне законодавство та відкритий реєстр. Проте низка питань залишається невирішеною: верифікація даних, подання номінальних власників, покращення функціональності реєстру та його наповнення.

Третім блоком питань під час зустрічі стали технічні проблеми впровадження ІПВГ та шляхи їх подолання, наприклад відсутність доступу до інформації та законодавства, що зобов’язує компанії та уряди звітувати в рамках ІПВГ, та низька інституційна спроможність залучених сторін.

Окремо було наголошено на потребі зробити звіти ІПВГ більш зрозумілими та доступними для сприйняття. Учасники ділилися досвідом оприлюднення даних звітів в найбільш зручному форматі: інфографіка, додатки до смартфонів, роз’яснюючі публікації, тощо.

Захід став важливим підґрунтям для подальшого розвитку інститутів громадянського суспільства, що зацікавлені в просуванні ІПВГ.