2016-10-04

Остаточне рішення щодо розробки ділянки "Юзівська" буде приймати КМУ

3 жовтня відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з питань дотримання законодавства під час проведення конкурсу для залучення інвестора з реалізації угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки "Юзівська", та визначення переможця.
 
Участь у засіданні взяли народні депутати В. Войціцька, Н. Кацер-Бучковська, М. Бондар, представники НАК «Надра України», Держгеонадр України, Мінприроди України, Державної служби фінансового моніторингу України, Міністерства юстиції, Національної поліції України, директор ТОВ «Надра Юзівська» В. Назаркевич та інші.
 
Ігор Насалик прокоментував ситуацію в газовидобувній сфері, наголосивши, що припинення фінансування у попередні роки геологорозвідувальних робіт стало однією з причин зниження рівня видобування газу в Україні. «Уряд взяв курс на збільшення власного газовидобування, проте збільшити видобуток без нарощування ресурсної бази неможливо», – переконаний Міністр.
 
«Я підтримую позицію про необхідність відкритості у роботі органів влади, – зазначив Ігор Насалик та поінформував, що минулого четверга за участю Громадської ради проведено зустріч з громадськістю, експертами та журналістами, яким надано інформацію щодо процедури проведення конкурсу на розроблення ділянки «Юзівська».
 
Також Міністр зупинився на проблемних питаннях, які стосуються проведення цього конкурсу. Одним із таких питань є вихід із проекту компанії Shell. Ігор Насалик запевнив учасників наради, що мав особисту розмову з представниками Shell, які підтвердили відмову від подальшої участі в проекті з розробки Юзівського родовища.
 
Міністр поінформував про претендентів, які брали участь у конкурсі, та наголосив, що конкурс проводився прозоро, а переможцем визначено компанію, пропозиції якої виявилися найкращими. Остаточне рішення з цього питання буде приймати Кабінет Міністрів України.
 
Крім того, Міністр зауважив, що багато питань виникає щодо доцільності обрання переможцем невідомої компанії Yuzgas B.V. З огляду на це Міненерговугілля звернулося до компанії з проханням повідомити про кінцевого бенефіціара. У відповідь на прохання компанія погодилася надати необхідну інформацію для ознайомлення народних депутатів.
 
Після засідання Міністр розповів про стан готовності до зими та наголосив, що підготовка до ОЗП здійснюється скоординовано, відповідно до Плану, затвердженого Урядом.

Також зазначив, що на засіданнях Координаційного центру із забезпечення постачання вугілля на теплові електростанції оперативно вирішуються проблемні питання щодо накопичення вугілля.
 
Станом на 03 жовтня на складах ТЕС та ТЕЦ накопичено 1 578 тис. тонн вугілля, на складах ТЕЦ накопичено 318 тис. тонн вугілля. Наразі реалізуються заходи з диверсифікації джерел постачання вугільної продукції на теплові електростанції (з портів).

Також, за словами Міністра, розроблено і затверджено уточнений Прогнозний баланс електроенергії ОЕС України, яким передбачається збільшення у 2016 році обсягів виробітку АЕС з 79 320 млн. кВт•год до 80 472 млн. кВт год, що на 1 152 млн. кВт год більше, ніж було передбачено попереднім Прогнозним балансом електроенергії.
 
Триває також процес закачування природного газу в підземні сховища газу. Станом на 30.09.2016 в ПСГ закачано природного газу обсягом 14,255 млрд куб. м.