2021-10-11

Прикарпаття відзначило 250-річчя промислового видобутку нафти і 100-ліття видобутку газу в Україні

У п’ятницю, 8 жовтня, у музеї нафтопромислів Галичини, що в Пнів’ї Пасічнянської об’єднаної територіальної громади відбулося свято, приурочене двом важливим історичним датам: Прикарпаття відзначило 250-річчя промислового видобутку нафти і 100-ліття видобутку газу в Україні. Про це повідомляється на сайті Народна Воля

Перша промислова розробка нафти розпочалася в 1771 році на промислі Слобода-Рунгурська, а в 1820-го розпочався нафтовидобуток на Бориславщині (Львівська обл.). На вістрі 19-го і 20-го століть це був наймасштабніший нафтопромисел у Європі.

Серед розмаїття експонатів у музеї пильну увагу привертали нафтове обладнання і об’єкти в натуральну величину,виставки спеціального одягу та засобів індивідуального захисту працівників нафтогазовидобувної промисловості, а також виставки малюнків нафтою учнів Надвірнянської дитячої художньої школи, яку очолює Жанна Бондаренко. 

А ось до виставки колекції взірців нафти і керну із свердловин змістовну розповідь підготувала завідувач лабораторії промислової хімії НГВУ «Надвірнанафтогаз» Тамара Левицька. За її словами,суть такої виставки-дозволити людям, які незнайомі з нафтою, роздивитися і відчути її, а також побачити і попробувати на дотик найлегшу нафту-конденсат.

На столиках у ємкостях – усі види нафти із 10-ти родовищ (Битків-Бабчинського, Микуличинського, Гвіздецького, Південно-Гвіздецького, Лопушанського, Пасічнянського, Росільнянського, Луквинського, Довбушансько-Бистрицького, Пнівського). До кожної з ємкостей – невелика анотація про свердловини. Також тут можна було оглянути взірці керну – породи, яку отримують у процесі буріння свердловини і яка є цінним джерелом геологічної інформації.

У більших посудинах представлена нафта із свердловин, яка надходить у резервуари для хімічної обробки. У невеликих сувенірних пробірках – вже підготовлена для відвантаження і подальшого транспортування на нафтопереробний завод нафта.

Все це засвідчувало,що нафтогазова галузь України є однією із найдавніших у світі і колись займала провідне місце за обсягами видобування. 

Ще від самого початку, 250 років тому, вітчизняні надра мали величезні запаси нафти. Залягаючи у пластах на невеликій кількаметровій глибині, нафта піддавалась видобутку через так звані нафтові копанки.