2021-10-11

Епоха місячного вулканізму тривала на мільярд років довше, ніж передбачалося раніше

Епоха місячного вулканізму закінчилася не 1,96 млрд років тому, а тривала на мільярд років довше. Такого висновку дійшла міжнародна дослідницька група, ґрунтуючись на результатах досліджень зразків місячного ґрунту, що минулого року було доставлено на Землю китайським зондом "Чан'є-5". Про це повідомляє China Radio International

Міжнародну дослідницьку групу очолював старший науковий співробітник Інституту геології Китайської академії геологічних наук Лю Дун'ї і вчений-планетолог з австралійського університету Кертіна Олександр Немчин.

Результати дослідження було опубліковано в п'ятницю на сайті міжнародного журналу Science. Згідно зі статтею, відповідні висновки було зроблено після проведення елементного і ізотопного аналізу місячного базальту. Нове відкриття допоможе краще зрозуміти процес еволюції Місяця.

Процес виплавлення морських базальтових лав з надр Місяця на його поверхню визначає поняття місячного вулканізму. У рельєфі ці процеси відбилися у вигляді звивистих русел, за якими протікала лава, напливів лавових полів і т. д. За підсумками дослідження раніше доставлених на Землю зразків місячного ґрунту учені вважали, що епоха місячного вулканізму скінчилася 2,9 млрд років тому.

12 липня цього року близько 17 грамів місячного ґрунту, що доставлені зондом "Чан'е-5" були розподілені між 13 науково-дослідними установами, чиї заявки на участь у дослідницьких програмах Центру місячних досліджень і космічної програми при Китайському національному космічному управлінні були схвалені.

Зонд "Чан'е-5", що складається з орбітального, посадкового, злітного і модуля повернення, був запущений 24 листопада 2020 року. 17 грудня того ж року модуль повернення зі зразками місячного ґрунту вагою приблизно 1 731 грам повернувся на Землю.