2021-03-26

Президент ввів у дію рішення РНБО щодо стану справ у сфері надрокористування

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 25 березня 2021 року «Щодо стану справ у сфері надрокористування». Відповідний указ № 122/2021 Глава держави підписав 25 березня. Про це повідомляється на сайті Держгеонадр. 

Як зазначається в документі, Рада національної безпеки і оборони України рекомендує Прем’єр-Міністру України доручити Держгеонадрам забезпечити проведення в 2021 році позапланових перевірок діяльності суб’єктів господарювання, які поза аукціоном отримали спеціальні дозволи за результатами апробації запасів корисних копалин без спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки.

Також заплановано провести аудит нафтогазових надр, зокрема тих, де не розпочато видобування протягом двох років після отримання дозволів на видобування або після затвердження балансових запасів вуглеводнів у разі наявності спецдозволу з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням. І перевірити об’єкти, на яких потягом десяти років відсутній видобуток після отримання ліцензій з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням.

Крім того, Глава держави доручив Кабінетові Міністрів України забезпечити супроводження у Верховній Раді України двох законопроєктів: “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин” (реєстраційний № 3576) та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування” (реєстраційний № 4187). А також внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкти щодо актуалізації положень Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.