2019-12-23

Презентовано електронну платформу Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні

Відбулось чергове засідання Багатосторонньої групи зацікавлених осіб з імплементації Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні (ІПВГ) за участю заступника Міністра енергетика та захисту довкілля Олексія Рябчина.

На зустрічі члени Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО) від уряду, громадськості та представників бізнесу, розглянули та затвердили змістовну частину проєкту Звіту ІПВГ за 2017 рік.

Також було презентовано електронну платформу ІПВГ в Україні.

Олексій Рябчин, зокрема,  зазначив: «Ми як держава формуємо політику   стосовно компаній, але розуміємо, що компанії витрачають зайві ресурси та час на звітність по ІПВГ.  Це додаткове навантаження та додаткові витрати. Тому ми підтримуємо курс на діджиталізацію, та хочемо, щоб процес звітності був більш зручний для компаній».

Заступник Міністра подякував донорам GIZ, які працюють над тим, щоб новий звіт за 2018-2019 роки було подано не у паперовому варіанті, а онлайн. «Буде створено зручний кабінет користувача, де компанії зможуть розміщувати ці звіті. Вже є бажаючі, які тестуватимуть електронний кабінет, щоб уже в лютому ми мали готову електронну систему для звітів. Сподіваємось, що вже з нового року будемо виконувати цю роботу  зручніше та якісніше», - резюмував Олексій Рябчин.

Нагадаємо, Україна приєдналась до Ініціативи прозорості видобувних галузей у 2013 році та випустила три річні звіти — за 2013, 2014-2015 та 2016 роки.

12 грудня за участю Міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля було підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством енергетики та захисту довкілля України та Проєктом «Ефективне управління державними фінансами ІІІ», що реалізується федеральною компанією GIZ Ukraine за підтримки Уряду Німеччини.

Передбачена Меморандумом співпраця націлена:
-                     на інституційне впровадження електронної системи подання та аналізу звітності у видобувних галузях (онлайн-платформи для розкриття даних видобувних галузей);
-                     підготовку необхідних змін до Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» та інших нормативних актів з метою забезпечення функціонування онлайн-платформи для розкриття даних видобувних галузей;
-                     розробку проєктів підзаконних нормативно-правових актів та подальше впровадження ІПВГ у регіонах України заради розвитку громад у видобувних регіонах.