2019-12-23

Пілот електронного звітування до ІПВГ запустять у лютому 2020 року

Електронну платформу Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ, ЕІТІ) планують запустити в пілотному режимі в лютому 2020 року. Про це “Українській енергетиці” повідомила радниця ІПВГ в Україні Світлана Мізіна.

Платформа спрощує звітування, оскільки не потрібно буде дані подавати в паперовому вигляді, розповіла Мізіна. За її словами, компанії зможуть подавати інформацію через електронний кабінет із цифровим підписом. Також у платформі будуть доступні форми для звітування і для державних інституцій.

У пілотному тестуванні проекту в лютому 2020 року вже погодились взяти участь у холдингу ДТЕК (розкрити дані про вугілля і газ), а також — “Смарт Енерджі” (видобуток вуглеводнів).

Мізіна відзначає, що онлайн-платформа спростить звітування для компаній, оскільки більше не потрібно буде надсилати незалежному адміністратору надсилати анкети з даними. Також це зробить інформацію біль актуальною.

Нагадаємо, Україна в 2013 році приєдналася до Ініціативи прозорості видобувних галузей та зобов’язалась розкривати інформацію про платежі на користь держави до Міненерговугілля та незалежного адміністратора.

За нерозкриття чи невчасне подання звітності до підприємств можуть застосовувати штраф на посадових осіб від двадцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Україна вже випустила три звіти — за 2013, 2014-2015 та 2016 роки. Звіт за 2017 рік суттєво затримався, оскільки Державна податкова служба (ДПС) невчасно передала українському секретаріату Ініціативи дані по кожній видобувній компанії.