2024-07-19

Попит на послуги з буріння зростає

SLB і Halliburton Co., два з найбільших у світі постачальники нафтопромислових послуг, заявили, що спостерігають високий міжнародний попит на буріння сирої нафти після того, як прибутки виправдали або навіть перевищили очікування, підтримуючи їхній вихід на закордонні ринки.

SLB опублікував прибуток у ІІ кварталі 85 центів на акцію, за винятком певних статей, що більше, ніж очікували аналітики, йдеться в п'ятничній заяві. Halliburton в окремій заяві повідомив про прибуток у 80 центів на акцію, що відповідає очікуванням.

«З огляду на другу половину року ми очікуємо продовження імпульсу на міжнародних ринках», — сказав головний виконавчий директор SLB Олів’є Ле Пеш.

«Після 2024 року основи цього циклу залишаються чинними, — додав він. — Існує довгий попутний вітер можливостей для зростання, включаючи довготривалі газові й глибоководні проєкти, діяльність з видобутку й відновлення, а також вікові тенденції цифрових технологій і декарбонізації».

Великі нафтосервісні компанії починають більше працювати на міжнародних і морських родовищах на тлі уповільнення сланцевої діяльності в США, спричиненої консолідацією промисловості, низькими цінами на природний газ і тиском, щоб зменшити витрати й повернути прибутки акціонерам.

Хоча компанія Halliburton виправдала очікування щодо прибутку на акцію, її продажі в $5,8 млрд були нижчими, ніж очікували аналітики. Найбільший постачальник нафтових послуг у Північній Америці опублікував обсяг продажів у США й Канаді на суму $2,5 млрд, відзначаючи четвертий квартал поспіль із нижчим доходом порівняно з попереднім роком. Це найдовший відрізок падіння доходів у регіоні з періоду, який тривав із кінця 2018 року до перших трьох місяців 2021 року.

Акції SLB зросли на 1,5% на передринкових торгах, а Halliburton — упали на 2,7%.

SLB, або Schlumberger, вважається лідером нафтогазової промисловості, її глобальний слід дає змогу зрозуміти фінансовий стан енергетичного сектора. Halliburton зазвичай пропонує найближчий проміжний показник активності в сланцевому секторі США.

«На наших міжнародних ринках ми спостерігаємо високий попит на послуги Halliburton, високий рівень активності й герметичність обладнання в усіх основних басейнах», — сказав головний виконавчий директор Halliburton Джефф Міллер.