2024-07-19

ЄС вітає Україну як нового члена Форуму Minerals Security Partnership (MSP)

18 липня ЄС і Сполучені Штати офіційно привітали вісім нових країн-членів, включаючи Україну, на  Форумі Партнерства заради безпеки в сировинній галузі (Minerals Security Partnership (MSP).  

MSP Forum – це нова платформа для співпраці в галузі критичної сировини (CRM), життєво важливої ​​для зеленого та цифрового переходу. Метою Форуму є налагодження партнерства з країнами, багатими на ресурси, і країнами з високим попитом на ці ресурси, для вивчення взаємовигідних проектів. 

Привітальний захід став першим великим зібранням 23 країн-учасниць з моменту запуску Форуму у квітні 2024 року.

Під час Форуму учасники обговорили питання підтримки проєктів з розвитку видобування критичних мінералів і відповідного політичного діалогу, а також була представлена дорожня карта подальшої роботи з метою формування майбутнього глобальних ринків критичної сировини через партнерство між країнами багатими на ресурси та країнами-споживачами. Основними завданнями окреслено сприяти сталим інвестиціям у гірничо-видобувні проєкти стійкого розвитку з максимальним ланцюжком доданої вартості.

«Критична сировина має важливе значення для широкого спектру технологій, необхідних для стратегічних секторів ЄС, таких як промисловість з нульовим прибутком, цифрові технології, космос і оборона, і MSP Forum допоможе створити нові, безпечні та стійкі ланцюги поставок цих CRM, у партнерстві з членами MSP Forum», – йдеться в прес-релізі Європейської комісії.

Під час заходу співголови Форуму MSP, Сполучені Штати та Європейський Союз, поділилися основними цілями та дорожньою картою для Форуму MSP, включно з двома напрямками роботи: розробка проектів та політичний діалог. Заступник секретаря Фернандес і заступник генерального директора Рубіначі також привітали вісім нових членів Форуму MSP – Аргентину, Гренландію, Казахстан, Мексику, Намібію, Перу, Україну та Узбекистан. Участь у заході взяли близько 100 представників країн-учасниць, міжнародних організацій і підприємств. Він став підготовчим майданчиком для масштабніших форумів, які заплановано провести цього року на полях Генеральної Асамблеї ООН у вересні в місті Нью-Йорку та в межах Європейського тижня сировинних ресурсів у грудні в місті Брюсселі.