2021-11-04

Понад 100 країн приєдналися до ініціативи США та ЄС щодо зниження викидів метану

До ініціативи США та ЄС щодо зниження викидів метану на 30 % до 2030 року приєдналися вже понад 100 країн, повідомляється у заяві, поширеній Держдепом США та Європейською зовнішньополітичною службо.

«2 листопада Сполучені Штати, Європейський союз та їхні партнери формально прийняли глобальне зобов'язання щодо метану – ініціативу щодо скорочення глобальних викидів метану з метою обмежити зростання температур на 1,5 градуса за Цельсієм. Підписали цю ініціативу загалом понад 100 країн», — йдеться у документі.

За даними Вашингтона та Брюсселя, ці країни становлять 70 % глобальної економіки, на них припадає близько половини антропогенних викидів метану. Однак серед країн, що підписали документ, немає Росії, Китаю, Індії.

Крім країн ЄС та США, відданість меті скорочення викидів метану висловили, зокрема, Канада, Японія, Вірменія, Грузія, Бразилія, Україна, ОАЕ, Саудівська Аравія, Індонезія, Ефіопія, Ірак, Мексика, Нова Зеландія, В'єтнам.

Напередодні президент США Джо Байден виступив із промовою на кліматичній конференції COP26 у Глазго. Він розповів про роботу над формуванням коаліції на чолі зі США та ЄС з метою зниження рівня викидів метану як мінімум на 30% до 2030 року.

"Я закликаю всі країни підписатися", - заявив Байден у понеділок у Глазго на конференції, назвавши цю ініціативу "найефективнішою стратегією, яка є в нас для уповільнення глобального потепління в найближчому майбутньому".

Нафтогазова галузь США, зокрема, має скоротити викиди приблизно на 75 %, окремі штати розроблять власні заходи.