2021-11-04

ІФНТУНГ може стати дослідним полігоном використання газоводневих сумішей

Нещодавно відбувся сьомий Український Газовий Форум (Східноєвропейський газовий хаб. Green Deal. Українська ініціатива). 

Цього року у фокусі уваги Форуму - кліматичні аспекти трансформації газового сектору у контексті Європейського «зеленого» курсу. Зокрема, питанням розвитку біометану та водню, їх виробництва та транспортування, а також ролі природного газу в процесі енергетичного переходу було присвячено дві панелі Форуму.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ), як профільний заклад вищої освіти, представляв на заході проректор, професор Максим Карпаш. Свої думки, напрацювання університету, перспективи та пропозиції щодо розвитку водневої енергетики він презентував на панелі «Воднева стратегія для України та країн Східної Європи».

Як зазначає Карпаш, Прикарпаття має  чималий водневий потенціал, тут є всі умови для його виробництва та використання. Виходячи з цього, професор запропонував використати Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу як полігон для апробації водневих технологій: «Наш університет цілком може стати дослідним полігоном використання газоводневих сумішей. Для цього є необхідні умови: кампус повністю газифікований, будівлі університету опалюються за рахунок дахових і наземних міні котелень; наявні дахові дослідні сонячні електростанції для компенсації власного споживання електричної енергії; існує зелене господарство та велика кількість насаджень (біометан); власні джерела води (свердловини) на території університету і необхідна підведена потужність від електромереж для роботи електролізерів. Також більшість корпусів буде термомодернізовано до 2024 року в рамках проєкту ЄІБ «Вища освіта України». Згодом можна буде використовувати для популяризації водневих технологій, як, наприклад, в Університеті Кіля (Велика Британія). ІФНТУНГ відкритий для демонстрації і має зручну локацію».