2021-01-28

Податки Smart Energy склали майже 1 млрд грн за 2020 рік

Як повідомляє GEOnews пресслужба Smart Energy, за 12 місяців 2020 року компанії групи Smart Energy сукупно сплатили 948,5 млн грн податків, включаючи 430,3 млн грн рентних платежів за користування надрами до бюджетів усіх рівнів. Відповідно, до регіональних скарбниць з ренти перераховано 21,5 млн грн.

Обсяг податкових платежів групи Smart Energy за минулий рік зменшився на 27 % у порівнянні з показником 2019 року. Основною причиною такої динаміки залишається падіння ціни на газ, яке розпочалось в позаминулому році та відобразилось на найбільших статтях податкових платежів: податок на прибуток, податок на додану вартість та рентні платежі. Річне зростання видобутку на 8,6% за минулий рік та поступове відновлення росту цін на вуглеводні, що спостерігається з другої половини 2020 року, лише частково нівелювали вплив цього фактору.

«Восени минулого року ціна на газ поступово почала зростати. Однак вплив цього на фінансові результати 2020 року незначний, враховуючи, що фактично 3 квартали ціна на газ залишалась найнижчою за останні кілька років. Попередні дії уряду на підтримку газовидобутку, зокрема зниження рентних ставок та стимулююча 12%-рента для нових свердловин, мали позитивний вплив на результати 2020 року через нові буріння. Проте, на жаль, нових кроків у цьому напрямку ми так і не побачили», – прокоментував Олексій Заєць, Фінансовий Директор Smart Energy.

Окрім повної сплати податків за звітний період, компанії групи Smart Energy виділили додатково 3,56 млн грн на потреби громад, на територіях яких вони працюють.