2021-01-28

ДТЕК виробляє електрику з шахтного метану

Пресслужба ДТЕК повідомляє, що на шахті «Степова» шахтоуправління Першотравенське впроваджено пілотний проєкт з утилізації метану (небезпечного газу, який виділяється в гірничих виробках під час видобутку вугілля). Метан на спеціальному когенераційному устаткуванні перетворюють на електрику і тепло, тим самим зменшуючи викиди парникових газів і знижуючи навантаження на довкілля в регіоні. Як зазначається у релізі, проєкт реалізовано спільно з компанією Recycling Solutions.

Він забезпечує 1,56 МВт номінальної потужності електроенергії. Вироблену електро- й теплову енергію використовують для потреб шахти (обігріву та енергопостачання блока № 2 на «Степовій»).

«ДТЕК - відповідальна компанія, яка активно впроваджує технології, що допомагають знизити негативний вплив промислового виробництва на екологічний стан регіонів, де працюють наші підприємства. Для нас проєкт з виробництва електро- і теплової енергії з промислових газів, таких як шахтний метан, замість вугілля - це перш за все скорочення викидів парникових газів і крок в сторону декарбонізації. На шахті «Степова», де ми щороку видобуваємо близько 2 млн тонн вугілля, в процесі видобутку виділяється велика кількість газу метану. За допомогою системи дегазації ми його відкачуємо. І раніше потім просто викидали в атмосферу. Тепер цей газ перетворюється на електрику шляхом спалювання і з мінімальним впливом на навколишнє середовище. Поступове скорочення використання вугілля і зниження утворення відходів повністю відповідає цілям ESG стратегії, яку компанія прийняла до виконання у 2019 році», - зазначив Ільдар Салєєв, генеральний директор ДТЕК Енерго.

«Ми розробляємо та впроваджуємо проєкти, які допомагають промисловим підприємствам знизити екологічне навантаження і ефективно використовувати вторинні промислові гази. Сьогодні в Україні потенціал цієї енергосировини недооцінений, попри успішне використання ресурсу у світових практиках. За даними експертів, в Україні переробляється тільки 1% шахтного метану», - підкреслив Дмитро Ануфрієв, генеральний директор Recycling Solutions.