2022-02-03

Південний океан поглинає 40 % виробленого людиною CO2

Південний океан поглинає з атмосфери набагато більше вуглецю, ніж виділяє, підтверджуючи, що він є дуже сильним поглиначем СО2 та важливим буфером для впливу антропогенних викидів парникових газів. Такого висновку дійшли в NASA після досліджень, результати яких опубліковані в журналі Science.

Коли викиди CO2 людиною потрапляють в атмосферу, частина газу поглинається океаном, уповільнюючи підвищення глобальної температури і зміна клімату. Холодна вода з глибин океану піднімається поверхню внаслідок процесу, званого апвеллингом. Опинившись на поверхні, ця холодніша вода поглинає CO2 в атмосфері – часто за допомогою фотосинтезуючих організмів, званих фітопланктоном, – перш ніж знову зануритися.

Південний океан – це сукупність південних частин Тихого, Атлантичного та Індійського океанів, що оточують Антарктиду. Останні дослідження цієї території ґрунтувалися на вимірах кислотності океану, яка збільшується, коли океанська вода поглинає CO2. Спостереження з літаків було зібрано протягом майже десятиліття з 2009 по 2018 рік під час трьох польових експериментів, у тому числі під час місії НАСА з атмосферної томографії (ATom) у 2016 році.

Дослідження показали, що Південний океан поглинає значно більше CO2 улітку, ніж виділяє взимку. Комп'ютерні моделі, засновані на вимірюваннях CO2 та інших властивостей океану, показують, що 40 % виробленого людиною CO2 в океані в усьому світі спочатку було поглинено з атмосфери Південним океаном.