Польські компанії хочуть долучитися до розробки українських вуглеводнів і кольорових металів

31 січня 2022 року за ініціативи Президента України Володимира Зеленського та Президента Республіки Польща Анджея Дуди відбулася зустріч міністрів інфраструктури України Олександра Кубракова та Республіки Польща Анджея Адамчика у присутності керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та державного секретаря Канцелярії Президента Республіки Польща – керівника Бюро з міжнародної політики Якуба Кумоха.

Під час зустрічі сторони серед іншого відзначили зацікавленість польських нафтогазових компаній PGNiG та PKN Orlen в інвестиціях в український нафтогазовий сектор і домовилися сприяти їхній співпраці з НАК «Нафтогаз України» в цьому напрямі. Зі свого боку компанія KGHM висловила готовність почати перемовини щодо спільної розробки покладів кольорових металів. 

Інвестори також мають можливість входити в уже діючі проекти з надрокористування «farm-in». Умовою є придбання частки компанії, яка є ліцензіатом. Такий механізм може бути цікавим підприємствам, які відчувають труднощі з розробкою ділянок надр через брак коштів та технологій, а міжнародний партнер запропонує капітал і досвід.

Як раніше зазначали у PGNiG, компанія зацікавлена в реалізації проектів у галузі надрокористування на території України, оскільки тут наявний значний потенціал вуглеводневих покладів. Особливу увагу польська сторона звертає на об’єкти, що знаходяться в західній частині нашої країни. Це обумовлено схожою геологією нафтогазоносних регіонів Західної України та Польщі.