2020-12-30

Пішов з життя видатний вчений-геолог Петро Феодосійович Гожик

29 грудня 2020 року пішов із життя відомий вчений-геолог, видатний палеонтолог та стратиграф, президент Палеонтологічного товариства України, голова Національного стратиграфічного комітету України, директор Інституту геологічних наук НАН України академік НАН України Петро Феодосійович Гожик на 84-му році життя. Про це повідомляє інститут геологічних наук НАН України

Серед найвидатніших досягнень Петра Феодосійовича Гожика - дослідження світового масштабу викопних прісноводних молюсків неоген-четвертинних відкладів, перша стратиграфія терасових відкладів долини Прута, їх кореляції з терасами Дністра, Дунаю, аналіз будови неоген-четвертинної товщі від Дністра до Дніпра, значні за обсягом роботи з вивчення лесів та льодовикових відкладів України, Польщі та розроблення їх кореляційні схеми. Під керівництвом академіка було видано «Стратиграфічний кодекс України» (2012), створено стратиграфічну схему четвертинних відкладів України, мезо-кайнозойських відкладів Азово-Чорноморського регіону. 

Вчений брав участь у дослідженні донних відкладів Світового океану, вивчав літологію, стратиграфію донних відкладів Індійського, Атлантичного, Південного океанів, Червоного моря, брав участь у навколосвітній антарктичній експедиції. 

Прощання з академіком П.Ф. Гожиком відбудеться 31 грудня з 11:00 до 12:00 в ритуальному залі лікарні «Феофанія», за адресою: вул. Академіка Заболотного, 21, Київ. До місця прощання буде організований транспорт від станції метро «Іподром». Мікроавтобусу будуть чекати о 09:45 біля виходу з метро «Іподром» в бік Одеської площі (виходити з метро в напрямку руху поїздів і далі праворуч в бік Іподрому). Останній мікроавтобус до лікарні буде від’їжджати о 10:15. Поховання відбудеться на кладовищі в с. Гатне. 

Редакція GEOnews висловлює співчуття рідним і близьким Петра Феодосійовича Гожика.