2016-12-29

Підсумки 2016 року: Енергонезалежність України

Цей рік увінчався першими вагомими кроками для досягнення амбітної мети урядової програми «Україна 2020» щодо енергонезалежності країни. Адже геологорозвідка – це фундамент геологічної галузі та подальшого видобування вуглеводнів. Подаємо короткі підсумки реалізованих Держгеонадрами проектів в цій сфері.

Відновлення пошуку нафти та газу на шельфі Чорного моря. У цьому році відбулась надзвичайно важлива подія в геологічній галузі: вперше за останні три роки в рейс вийшло унікальне науково-дослідницьке судно «Искатель». Держгеонадра разом із регіональним підприємством галузі реалізували потужний проект щодо відновлення пошуку нафти та газу, який можна назвати тектонічним зсувом в геологічній сфері.

Після трьох років сухого відстою судно «Искатель» відремонтували, доукомплектували та запустили в рейс. Наприкінці листопада НДС «Искатель» провело перший етап морських робіт на Північно-західному шельфі Чорного моря. Наразі розвідані дані вивчають спеціалісти Причорноморського державного геологічного регіонального підприємства.

Ділянка робіт одна із найперспективніших, а коефіцієнт геологічного успіху високий. За оцінками науковців, запаси газу становлять не менше 40 млрд кубометрів газу на площі 7 тисяч метрів квадратних.

Реалізація урядової програми щодо енергонезалежності. У рамках реалізації програми уряду «Україна 2020» щодо енергонезалежності країни у цьому році Комісія з питань надрокористування прийняла 21 позитивне рішення щодо рекомендацій Держгеонадрами в частині надання спецдозволів на користування надрами ПАТ «Укргазвидобування», з них: 4 – з метою видобування вуглеводнів; 15 – з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі  ДПР розробки родовищ з подальшим видобуванням нафти, газу; 2 – з метою геовивчення, у тому числі ДПР розробки вуглеводнів.

Також Комісія прийняла 8 позитивних рішень щодо рекомендацій Держгеонадрами в частині продовження терміну дії спецдозволів на користування надрами «Укргазвидобування», зокрема 5 – з метою видобування вуглеводнів; 4 – з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки вуглеводнів.

Зазначимо, збільшення видобутку газу наразі є однією із ключових позиції програми уряду. До 2020 року передбачається збільшення видобутку вуглеводнів на 35% – до 27 млрд кубометрів на рік.