2016-12-29

ПАТ «Укрнафта» успішно завершує перший етап реформ системи управління поставками за підтримки Crown Agents

ПАТ «Укрнафта», лідер нафтової галузі України, розпочало процес глобальної перебудови своїх систем управління операціями, щоб успішно відповідати на виклики сучасних ринків. Управлінською командою ПАТ «Укрнафта» разом з високо досвідченими міжнародними консультантами було розроблено низку трансформаційних проектів.
Критичним елементом цих трансформацій є фундаментальна реформа системи управління поставками ПАТ «Укрнафта». Задля виконання цієї задачі з максимальною ефективністю ПАТ «Укрнафта» запросило компанію Crown Agents, глобального експерта з інституційного розвитку та управління поставками, для закладення основ реформи в рамках двомісячного пілотного консультаційного проекту. Основним завданням проекту є підготовка рекомендацій для повної реорганізації всього ланцюжка поставок ПАТ «Укрнафта». Ці рекомендації будуть спиратися на передовий досвід аналогічних проектів, реалізованих як на міжнародному рівні, так і в Україні в приватному та державному секторах. Проект підтримується урядом Великої Британії через «Фонд ефективного управління» (Good Governance Fund), керований DFID (Департамент міжнародного розвитку Великої Британії) та компанією PwC. 

Crown Agents як визнаний у світі спеціаліст з інституційного розвитку та підвищення ефективності ланцюжків поставок надала міжнародну команду експертів, які працюють пліч-о-пліч з командою ПАТ «Укрнафта» з управління поставками під новим керівництвом.

Наразі двомісячний пілотний консультаційний проект завершено. Його основною метою на цьому етапі був ретельний аналіз поточних процесів та потенційних можливостей для реформування системи управління поставками і запуску реорганізації закупівельних функцій по всіх напрямах діяльності ПАТ «Укрнафта». У межах дослідження експерти Crown Agents провели аудит та надали свої рекомендації в таких напрямах, як стратегія та планування ланцюжка поставок, інформаційні та ІТ-системи (ERP - система планування ресурсів), процеси закупівель, організація та персонал, а також складування і транспортування матеріалів.

Реформована функція закупівель повинна підтримувати короткострокову бізнес-ціль – інтенсифікацію видобутку нафти з існуючих свердловин, та довгострокову мету – подвоєння обсягів видобутку компанії протягом наступних 10 років.

Цей етап загальної реформи закладе фундамент для розробки подальших кроків та підходів до трансформації компанії, і Crown Agents рада підтримати такий критично важливий для компанії процес, який також принесе, без сумніву, велику користь нафтовій галузі України загалом.

Роберт Уоллі, Виконавчий віце-президент з питань технологій та послуг: «В рамках пілотного проекту разом з Crown Agents ми отримали велику користь завдяки всебічному аналізу нашого ланцюжка поставок, а також рекомендації експертів, які допоможуть ефективно реформувати нашу систему постачання. Наступним кроком стане розробка детального плану дій щодо впровадження цих змін».

Ольга Сільвестрова, провідний спеціаліст відділу закупок і поставок CrownAgents, Лондон: «Ми дуже раді бути частиною трансформаційних процесів в «Укрнафті», адже значний міжнародний досвід надасть необхідну якість, ефективність та імпульс реформі ланцюжків поставок. Аудит систем компанії, що був проведений на цьому етапі загальної реформи, забезпечить майбутній успіх. Виявлення неефективних процесів та насамперед можливостей для подальших змін – це 50% успіху будь-якої справи».