2020-10-30

Перспективи Чорноморського шельфу для України

Максим Вітик, директор зі стратегічних проєктів «Нафтогаз Розвідка та Видобування» розповів про перспективи української частини чорноморського шельфу на IV Українському Газовому Форумі, який відбувся 27-28 жовтня. 

Максим Вітик розповів, що перспективи Чорноморського шельфу становлять більше 1 трлн м³ запасів газу. Через 5-7 років Україна може отримати перший газ на шельфі, якщо вже сьогодні розпочати його дослідження. Прогнозований річний видобуток з морських ділянок може сягати 10 млрд кубометрів блакитного палива за різними оцінками. Це означає, що в перспективі країна зможе відмовитися від імпортного газу.

На жаль, Україна згаяла багато часу і безнадійно відстала в освоєнні шельфу від сусідніх країн. І цю ситуацію терміново потрібно виправляти, адже успіхи Туреччини та Румунії підтверджують – газ у Чорному морі є, – висловив своє побажання Максим Вітик.

Крім цього він розповів про роботу Нафтогазу над іншими стратегічними напрямами, перспективні ресурси яких сягають 100 млрд м³. Мова йде про Карпатський регіон та поклади газу у щільних породах.