2020-10-30

Іранські нафтохімічні комплекси виробили 35 млн тонн продукції за сім місяців

За інформацією Iran.Ru, іранські нафтохімічні комплекси виробили 35 мільйонів тонн продукції за перші сім місяців поточного 1399 іранського календарного року (з 20 березня по 21 жовтня), що на 8 % вище за показник аналогічного періоду минулого року. Про це заявив офіційний представник Національної нафтохімічної компанії (NPC). 

Нафтохімічна промисловість відіграє вирішальну роль у не нафтовій економіці Ірану, тому, згідно з офіційними даними, нафтохімічний експорт є другим за величиною джерелом твердої валюти в Ірані після сирої нафти. Нафтохімічний експорт вже становить майже 33 % не нафтового експорту країни.

Іран активно розвиває цей сектор в останні роки, оскільки розробка гігантського газового родовища Південний Парс (Іран розділяє його з Катаром на території Перської затоки) поставляє більше сировини для нафтохімічних підприємств. В даний час країна виробляє близько 70 мільйонів тонн нафтохімічної продукції в рік.

За словами голови Національної нафтохімічної компанії Ірану Бехзада Мохаммаді, Іран збирається стати найбільшим виробником нафтохімії в регіоні після реалізації третього стрибка галузі в 1404-м іранському календарному році (починається 21 березня 2025).