2020-10-30

Уряд затвердив оновлену редакцію статуту Нафтогазу

26 жовтня Кабінет міністрів України ухвалив оновлену редакцію статуту компанії «Нафтогаз України». Нова редакція наближає документ до відповідності Керівним принципам щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності ОЕСР.  

Голова наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд наголосила, що оновлена редакція статуту – це хоч і маленький, але позитивний крок у цьому напрямку.

«До реформи корпоративного управління Нафтогаз був «гаманцем» політиків та чорною дірою для державного бюджету з чистим збитком 85 млрд грн у 2014 році. Після старту поступового впровадження реформи Компанія почала працювати на українців та наповнювати бюджет. Як результат, у 2019-му Група перерахувала до держскарбниці понад 121 млрд грн податків і дивідендів. Кожна сьома гривня в бюджеті України, який спрямовується на зарплати медикам та вчителям, будівництво доріг і соціальні проекти – це кошти, сплачені Нафтогазом. Оновлена редакція статуту Нафтогазу наближає умови нашої роботи до керівних принципів ОЕСР, що важливо для стабільного та ефективного розвитку Компанії», – повідомив Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України».

«Це суттєвий крок вперед, але попереду ще не менш важливі кроки, які вимагають оновлення законів так, щоб на законодавчому рівні закріпити належний розподіл повноважень між органами управління державних компаній та створити рівні з приватними учасниками ринкові умови для підприємств державного сектору економіки», – підкреслила корпоративний секретар "Нафтогазу" Марія Сухан.