2020-10-30

«Укрнафтобуріння» ввело в експлуатацію пропанову холодильну установку на Сахалінському родовищі

 Пресслужба компанії ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» повідомляє про введення в експлуатацію нової пропанової холодильної установки (ПХУ). Її призначення – підготовка газу методом низькотемпературної сепарації з використанням штучного холоду, який виробляється за допомогою холодоагенту R290 (пропан 99,95 %). Пропускна здатність такої технологічної лінії дозволяє підготувати газ Сахалінського родовища в обсязі до 2 млн м3/добу.

Природне падіння пластових тисків і відбір вуглеводнів з продуктивних горизонтів призвели до зниження тиску на гирлах свердловин Сахалінського родовища. Цей процес фактично унеможливлює одночасне забезпечення цільових показників якості та обсягу видобутку при підготовці газу існуючим методом низькотемпературної сепарації.

Для забезпечення стабільних виробничих показників, а також якісної підготовки газу відповідно до вимог Кодексу газотранспортної системи (ГТС), компанія УНБ провела реконструкцію системи підготовки газу з впровадженням до неї штучного холоду. У вересні
2020 року була введена в експлуатацію нова пропанова холодильна установка (ПХУ). Установка складається з двох технологічних контурів: контур холодоагенту (пропановий контур) і контур низькотемпературної сепарації газу. Контур холодоагенту забезпечує безперервний процес вироблення штучного холоду. Контур низькотемпературної підготовки газу забезпечує якісну підготовку газу відповідно до вимог нормативної документації. Для забезпечення безгідратного режиму роботи контуру низькотемпературної підготовки газу передбачена подача моноетиленгліколю з його подальшим збором, регенерацією і повторним багаторазовим використанням.

У процесі установки ПХУ були впроваджені передові технологічні рішення українських і зарубіжних виробників обладнання.

«Сучасна автоматизована система управління технологічним процесом роботи ПХУ забезпечує безперервний процес підготовки газу, оптимізує систему збору та підготовки продукції і режими роботи свердловин. Отже, УНБ стабілізує видобуток газу на Сахалінському родовищі і підвищує виробничу ефективність, застосовуючи передові і часом унікальні для України технологічні рішення», – зазначив технічний директор ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» Богдан Кукура.