2016-05-17

Остап Семерак визначив принципи реформи надрокористування

16 травня, під час наради з питань реформування надрокористування Міністр екології представив громадськості принципи реформування галузі. 

«По-перше, мова йде про запровадження прозорих, зрозумілих та незмінних правил надання надр у користування. Це питання має бути вирішене раз і назавжди, а корупція має бути придушена в зародку, - зазначив Остап Семерак, – , безумовне полегшення ведення бізнесу в галузі надрокористування: зміна підходів до системи контролю, залежність заходів державного нагляду виключно від ступеню ризику діяльності надрокористувача, запровадження реальних (обґрунтованих)  строків на виправлення недоліків вказаних у актах геоконтролю».

Також Міністр вважає державним пріоритетом збільшення обсягів геологічного вивчення та видобування корисних копалин із широким залученням інвесторів, розширенням форм державно-приватного партнерства та застосуванням сучасних технологій.

На думку Остапа Семерака, потрібне розмежування функцій надання дозволів з надрокористування, геологічного вивчення та геоконтролю: «Не може права рука надавати дозвіл, а ліва його контролювати. Ми знаємо, що зараз  відсутня об’єктивність та неупередженість в процедурах, і це на користь ділків, а не держави».  

Міністр також підкреслив, що необхідна зміна взаємовідносин між державою та територіальними громадами у процесі надання дозволів на користування надрами. Зокрема йдеться про внесення змін до переліку корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, впровадження спрощеного порядку затвердження запасів та видачі спецдозволів по них. «Простим та дієвим механізмом може бути передача права прийняття рішення про видачу спецдозволу органам місцевого самоврядування (торф, пісок, щебінь), уніфікація та скорочення строків розгляду заявок на надрокористування, спрощення процедури змінення цільового призначення землі, що надається під надрокористування», - зазначив Остап Семерак.

Говорячи про політику відкритості, Міністр заявив, що Міністерство вже розробляє  надання інформації, необхідної для прийняття рішення про отримання спецдозволів, зокрема реєстру виданих спецдозволів, геологічної інформації тощо, інвесторам у цифровому форматі.

Також запропоновано нове бачення форм співпраці та зв’язків з громадськістю: залучення до громадських рад представників  провідних експертних установ, громадських організацій, бізнес-асоціацій, налагодження співпраці з інститутом бізнес-омбудсмена в Україні.

За підсумками наради Міністр доручив створити при Міністерстві екології та природних ресурсів України міжвідомчу групу з аналізу потреб національної економіки в стратегічно важливих корисних копалинах. «І тільки виходячи з реальних потреб у їхній кількості підходити до зміни структури виробничих підприємств та чисельність працівників Державної геологічної служби України, формування мінерально-сировинної бази», - підкреслив Міністр. Результатом роботи комісії має стати вдосконалення нормативно-правової бази - прийняття нової редакції Кодексу про надра, порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, програми реформування геологічної галузі України.