2016-05-17

Міністр виступає за оптимізацію роботи ЦОВВ

16 травня,  Міністр екології за участі фахівців та громадськості провів нараду щодо реформування надрокористування.

У вступному слові Остап Семерак проаналізував стан речей, що склався у галузі.

Зокрема, Міністр зазначив: «Ресурсний потенціал надр України оцінюють від 3 до 8 трильйонів доларів, розвинута видобувна та переробна промисловості, присутній вагомий потенціал досвідчених, висококваліфікованих науково-технічних працівників».

За свідченням фахівців, в надрах України зосереджено значний вуглеводневий потенціал (більше 5 трлн м3 газу), але освоєння цих природних ресурсів потребує новітнього технологічного обладнання та залучення приватних інвестицій. 

Забезпечення України паливно-енергетичними ресурсами є одним з основних завдань національної економіки, без вирішення цього питання неможливе зміцнення енергетичної безпеки держави. Для Уряду та для мене особисто, енергонезалежність – ключовий пріоритет; тому пошуки та розвідка родовищ нафти і газу є першим за рівнем важливості напрямком розвитку мінерально-сировинної бази України. Водночас, енергонезалежність – це і розробка та використання сучасних альтернативних джерел енергії», - підкреслив Міністр. 

На думку Міністра, вже найближчим часом щорічний приріст запасів нафти має бути, доведено до 5-7 млн. тонн, газу - до 30-35 млрд. м3, тобто приріст запасів повинен в 1,5-2 рази перевищувати рівень видобутку. 

Наразі підготовку ресурсної бази вуглеводнів покладено на Державну службу геології та надр України.

Також Міністр екології та природних ресурсів України піддав жорсткій критиці існуючий стан речей у цій сфері діяльності: «В Україні понад 90% родовищ вуглеводів розвідано за державні кошти, а кількість родовищ, підготовлених до освоєння за недержавні інвестиційні кошти, є незначною. З 1999 року управління геологічною сферою діяльності змінювали майже кожного року, однак реформ не здійснювали, що призвело до занепаду Державної служби геології та надр. Не існує чіткого бачення розвитку приватно-державного партнерства, кошти бюджету часто використовують неефективно та не в інтересах держави. Такий порядок речей більше тривати не може», - підкреслив Остап Семерак.

Проведення невідкладних заходів з реформування діяльності у сфері геології та надр дозволить значно підвищити ефективність геологорозвідувальних робіт і наростити мінерально-сировинний потенціал країни, що обов’язково дасть відчутний поштовх розвитку національної економіки.

«Для виправлення стану справ необхідно реформувати систему управління в Державній службі геології та надр та в геологічній сфері діяльності за моделями, що функціонують у Євросоюзі, США, Канаді.  Внесення змін до законодавства з метою оптимізації роботи центральних органів виконавчої влади (Державної служби геології та надр України) призведе до поліпшення інвестиційного клімату. Основною метою діяльності геологічної служби повинен бути розвиток мінерально-сировинної бази та вивчення надр України і геологічних процесів в них. Практику, коли цей орган був лише «конторою» з видачі ліцензій, буде припинено», - зазначив Міністр екології та природних ресурсів України.