2016-05-17

Держгеонадра представили законодавчі ініціативи на засіданні Американської торгової палати

Керівництво Державної служби геології та надр України представило законодавчі ініціативи на засіданні Американської торгової палати (АТП) 12 травня у Києві, повідомили GEOnews.com.ua у Прес-службі Держгеонадр України.

Представникам Американської торгової палати презентували останні законодавчі та регуляторні ініціативи у сфері надрокористування. Зокрема, були озвучені результати і основні досягнення Державної служби геології та надр за 2015 рік. Окрему увагу приділили проблемним питанням, які виникли в рамках прийнятих змін до Постанов № 615 та № 594. У результаті обговорення Держгеонадра запропонували спільно з представниками АТП опрацювати визначення «цілісного майнового комплексу» з метою усунення непорозумінь його інтерпретації.

Керівник держслужби Микола Бояркін зауважив на необхідності прийняття Кодексу України «Про надра» до кінця 2016 року. «Я впевнений, що Держгеонадр України повинна стати сервісною службою в абсолютному розумінні цього слова. Ми вже почали цей шлях, і можемо говорити про низку позитивних та важливих змін, які в майбутньому дозволять нам вибудувати такий механізм співробітництва, який би повністю відповідав розумінню про сервісну службу. Досягти цього ми зможемо тільки разом з надрокористувачем. У нас вже є спільні напрацювання з надрокористувачами, які лягли в основу нормативно-правових документів. Треба продовжувати рухатися в цьому напрямку і спільно удосконалювати геологічну службу країни. Тому пропоную вже наступного тижня знов зустрітися та обговорити пропозиції щодо нового Кодексу «Про надра», – розповів т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін.

Члени Американської торгівельної палати підтримують необхідність якнайшвидшого прийняття цього фундаментального документу. Крім того, експерти компаній-членів АТП готові взяти участь в підготовці тексту. В результаті засідання прийняли рішення провести нараду щодо створення робочої групи для відновлення роботи над проектом Кодексу.

Член ради директорів АТП ЄНІ Україна Луіджи Барберіс в свою чергу зазначив, що задоволений оперативністю та результативністю нової практики співробітництва з надрокористувачами, яку запровадили в Держгеонадрах. «Це той європейський підхід, на який ми давно чекали», – підсумував Луіджи Барберіс.

АТП закликала всі компанії-члени Палати подати пропозиції стосовно того, яку версію Кодексу України «Про надра» взяти за основу. Про зацікавленість бути учасником робочої групи потрібно повідомити менеджера з питань стратегічного розвитку (паливно- енергетичного комплексу) Тетяну Темнюк до 19 травня, 17:00 за номером телефона +380-44-490-58- 00. Дату проведення організаційної зустрічі щодо Кодексу «Про надра» буде оголошено в установленому порядку.