2015-11-26

Основний дохід від продажу нафти отримали країни, які не входять до ОПЕК - Eni

Відповідно до даних італійської енергетичної компанії Eni, у 2014 році відбулося зростання запасів нафти і газу, хоча більшість прибутку надійшло від сланцевих басейнів в Сполучених Штатах Америки.
 
"США перевершили Саудівську Аравію і Росію, ставши першим виробником нафти в світі, з рекордним зростанням - 15,4 % – завдяки важкодобувним запасам нафти," зазначалось у звіті компанії.
 
Протягом 2014 року (відповідно до звіту Управління з енергетичної інформації США) було розвідано близько 39.9 млн барелів, що в порівнянні з попереднім роком більше на 9% та є рекордним показником з 1972 року. Разом з тим, об’єми розвіданих запасів нафти зберігають тенденцію до зростання вже шостий рік поспіль.
 
Вперше в історії США, країна потрапила до топ-10 країн світу за обсягом запасів нафти, зазначено в звіті Eni.
 
У той час як загальний обсяг виробництва членів Організації країн-експортерів нафти залишається високим, в звіті зазначалось, що "найбільш значуще" зростання припало на країни, які не входять в ОПЕК, де зростання прибутку становило 2,2 %.

Нафтовидобуток Іраку, незважаючи на тривалі побоювання з приводу тероризму, зріс на 8,1 %, тоді як відповідні показники Ірану зросли на 4,7 %. У той же час, видобуток «чорного золота» в Лівії знизився до рівня часів громадянської війни, коли видобуток був на рівні нуля.
 
Щодо попиту, то за даними Eni, спостерігається зниження таких показників. Європейські країни передбачали падіння попиту на 1,4 %, у той час як попит на нафту США зріс на 0,4 %. Зниження попиту і зростання видобутку сприяють зниженню цін на нафту, що складає близько 45 % в порівнянні з минулим роком.