2021-10-04

ОПЕК + зазнає сильного тиску з боку великих країн-споживачів нафти

За даними ОПЕК, Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) і Управління енергетичної інформації США (EIA), світовий попит на нафту в цьому році виросте на 5-6 мільйонів барелів на день. У той же час існують обмеження пропозиції: країни ОПЕК + збільшують видобуток, але їхнній сукупний обсяг виробництва залишається набагато нижче, ніж до травня 2020 року.

Швидше за все ОПЕК + зазнає сильного тиску з боку великих країн-споживачів нафти, які зацікавлені в збільшенні поставок нафти на світовий ринок на тлі вищих цін на нафту.

«Запаси нафти в країнах Організації економічного співробітництва і розвитку падають; видобуток в американській частині Мексиканської затоки залишається нижче, ніж до урагану Іда в кінці серпня; запаси нафти в США падають за останні кілька тижнів; а ряд країн-виробників, такі як Лівія, Нігерія і Мексика, зустрічається з деякими непередбаченими проблемами, які негативно позначаються на їх виробництві. Обмеження поставок газу також сприяє зростанню цін на нафту, бо відбувається деяка заміна нафти природним газом через швидке зростання цін на газ», - сказав експерт.

23 країни ОПЕК + проведуть зустріч 4 жовтня, щоб обговорити це.