2020-09-03

ОАЕ перевищили квоту по видобутку в рамках ОПЕК + в серпні

Видобуток нафти в ОАЕ в серпні на 100 тисяч барелів на добу перевищив квоту по ОПЕК + через сезонне зростання попиту на внутрішньому ринку, але було вжито заходів щодо компенсації цього обсягу. Як повідомляє Trend з посиланням на Прайм, це випливає зі слів міністра енергетики країни Сухейль аль-Мазруі.

Цільовий рівень з видобутку нафти для ОАЕ в рамках угоди ОПЕК + з серпня по грудень становить 2,59 мільйона барелів на добу.

"Хоча видобуток нафти в ОАЕ в серпні виріс до 2,693 мільйона барелів на добу, було вжито заходів щодо компенсації цього тимчасового зростання, пов'язаного з літнім піком попиту на електроенергію в країні, який потребує збільшення видобутку нафти і попутного нафтового газу", - написав аль-Мазруі в своєму мікроблозі в Twitter. 

Зокрема, міністр повідомив, що Національна нафтова компанія Абу-Дабі (ADNOC) повідомила покупців своєї нафти про скорочення в жовтні програми поставок на 30 % по всіх сортах. Для порівняння, вересневу програму було скорочено лише на 5%. "ОАЕ залишаються повністю віддані угоді ОПЕК +, як вже продемонстрували в червні, коли додатково, понад своїх зобов'язань, скоротили видобуток нафти на 100 тисяч барелів на добу", - додав аль-Мазруі.

Нові домовленості ОПЕК + стартували з травня зі скорочення видобутку нафти на 9,7 мільйона барелів на добу на три місяці. З серпня альянс продовжує знижувати видобуток, але вже в меншому обсязі - на 7,7 мільйона барелів на добу на період до кінця року, а далі - на 5,8 мільйона до кінця квітня 2022 року. Базою відліку взято жовтень 2018 року, але для Росії і Саудівської Аравії - показник в 11 мільйонів барелів на добу, від яких за аналогією йде зниження на 23%, 18% і 14% відповідно.

При цьому ОПЕК + в новій угоді створив механізм компенсацій, в рамках якого країни, що в повному обсязі виконували свої зобов'язання повинні до кінця вересня компенсувати своє перевиробництво нафти. Серед таких "двієчників" називалися Нігерія, Ірак, Казахстан, Ангола і ряд інших виробників.