2020-08-07

Новий спосіб очищення кислотних витоків перетворює відходи на цінні мінерали

Вчені Університету штату Пенсильванія вважають, що новий спосіб обробки кислотних витоків шахт (AMD) перетворює проблему забруднення навколишнього середовища на джерело критичних рідкоземельних елементів, необхідних для виробництва різного роду технологій, від смартфонів до літкаків винищувачів. 

"Кислотні витоки шахт протягом багатьох десятиліть викликали значну екологічну проблему", - сказав Мохаммад Резай, асистент кафедри гірничої техніки в Коледжі земних і корисних копалин при Університеті штату Пенсильванія. "Це дослідження показує, що ми можемо модифікувати існуючі процеси очищення таким чином, щоб не тільки вирішувати проблеми, пов'язані з довкіллям, але й відновлювати цінні елементи і фактично знижувати витрати на очищення". 

Команда вчених Університету штату Пенсильванія розробила двоступеневий процес обробки, який дозволив їм відновити більш високі концентрації рідкоземельних елементів, використовуючи меншу кількість хімічних речовин, ніж раніше, сказали вчені. 

Рідкоземельні елементи - це група з 17 корисних копалин, які широко використовуються в передових технологіях і визначені США як критичні для економічної та національної безпеки країни. В даний час США імпортує майже 100% цих матеріалів, а Китай виробляє близько 85% світових поставок.

"Зараз ми несемо витрати лише за очищення води, і в багатьох випадках ми навіть не збираємо всі ці корисні копалини", - сказав Пісупаті. "Зараз ми можемо перетворити те, що вважалося відходом на цінний ресурс". 

За матеріалами ScienceDaily