2020-08-07

Консорціум Шах-Деніз відновив видобуток газу з платформи Alpha після профілактики

Консорціум "Шах-Деніз" відновив видобуток з платформи "Alpha" на родовищі Шах-Деніз після проведення профілактичних робіт, повідомила агентству "Інтерфакс-Азербайджан" глава прес-служби компанії BP-Azerbaijan Тамам Баятли.

«Видобуток газу і конденсату з добувної платформи "Alpha" на родовищі Шах-Деніз було припинено 30 липня строком на 5 днів для проведення профілактичних робіт на платформі. Ці роботи успішно завершені 4 серпня, і видобуток з платформи відновився», - повідомила Баятли.

Вона нагадала, що профілактичні роботи також були проведені і на установках проэкту Стадія-1 на Сангачальському терміналі.

Разом з тим, видобуток з добувної платформи «Bravo» на родовищі Шах-Деніз, а також з усіх платформ на блоці Азері-Чираг-Гюнешлі, і експортні операції по Південно-Кавказькій трубопровідній магістралі (ПКТМ), нафтопроводах Баку-Тбілісі-Джейхан і Баку-Супса велися в нормальному режимі.

За даними BP-Azerbaijan, профілактичні роботи включені в річний бюджет проєкту, тимчасова зупинка платформи також включена в план видобутку на 2020 рік.

Контракт на розробку родовища Шах-Деніз був підписаний в Баку 4 червня 1996 року і ратифікований Міллі Меджлісом 17 жовтня того ж року. Учасниками проєкту "Шах-Деніз" є: BP (оператор, 28,8%), Petronas (15,5%), SOCAR (16,7%), "ЛУКОЙЛ" (10%), NICO (10%), TPAO (19%).

В даний час видобуток газу з родовища Шах-Деніз здійснюється з платформи "Alpha" в рамках Стадії-1 і з платформи "Bravo" в рамках Стадії-2.

В рамках Стадії-2 видобуток газу на піку складе 16 млрд кубометрів на рік.