2021-08-20

Нігерія прийняла закон про нафту робота над яким велася майже 20 років

Президент Нігерії Мухаммаду Бухарі підписав законопроєкт про нафтову промисловість, робота над яким велася майже два десятиліття. У ньому переглянуті майже всі аспекти видобутку нафти і газу в африканській країні, в зв'язку з чим проходження законопроєкту через парламент неодноразово блокувався.

Закон передбачає внесення поправок в десяток існуючих норм і націлений на збільшення надходжень до держбюджету від нафтогазового видобутку в країні, а також на створення додаткових можливостей для місцевих і зарубіжних інвесторів. Підписаний президентом закон серед іншого серйозно змінює систему оподаткування нафтогазових компаній, що працюють на родовищах в Нігерії та її водах. Вводиться новий податок - на видобуток нафти і газу - на додаток до існуючих податків на прибуток, які платять видобувні компанії.

Останні розбіжності, які вдалося подолати, стосувалися розміру відрахувань громадам, на території яких йде видобуток нафти і газу. Також виникли розбіжності навколо тих положень законопроєкту, які можуть надати фактичну монополію на продаж нафтопродуктів в Нігерії структурам бізнесмена Аліко Данготе - найбагатшої людини Африки. Його компанія Dangote Industries наразі будує біля міста Лагоса великий НПЗ, який повинен знизити залежність Нігерії від імпорту нафтопродуктів.

Проте, спостерігачі впевнені, що прийняття законопроєкту має велике значення для залучення інвестицій в нафтову галузь Нігерії, яка страждає від браку капіталовкладень.