2021-02-16

НАДПУ підтримала підтримує проєкт методичних підходів щодо сумісності міжнародних стандартів у добувній промисловості

Як повідомляв GEOnews, 10 лютого 2021 року в ДКЗ відбулось обговорення попереднього проєкту Методичних підходів щодо сумісності (зіставлення) Класифікаційної Системи шаблону «CRIRSCO» до ГЕО запасів і ресурсів родовищ твердих горючих та рудних корисних копалин. 

Під час обговорення було прийнято рішення врахувати рекомендації учасників засідання та сформувати пропозиції Держгеонадрам щодо використання інших класифікаційних систем у сфері надрокористування для оцінки родовищ корисних копалин.

«Впровадження міжнародних стандартів, що використовуються в країнах-імпортерах нашої сировини та в країнах, де компанії проявляють інвестиційну зацікавленість до нових ринків, відкриє наш ринок для іноземних інвестицій і стане драйвером обміну знаннями та технологіями», – зауважив Андрій Бродський, директор компанії «Велта», яка є засновником Національної асоціації добувної промисловості України.

"Одним із важливих пріоритетів нашої Асоціації є запровадження на рівні законодавства можливості проведення в Україні оцінки запасів корисних копалин за міжнародними стандартами (наприклад, CRIRSCO, SPE-PRMS (для нафти та газу), JORC та NI 43-101 (Канадський стандарт)" - відзначається на сайті НАДПУ.  

“В Україні застосовується застаріла система оцінки запасів родовищ, які не дозволяють точно визначити економічну модель їх освоєння і забезпечити інвестору прозорість його вкладень. Водночас експортна орієнтованість української добувної галузі вимагає від ринку підпорядкування міжнародним правилам бізнесу. Залучення іноземних інвестицій та вихід на фондову біржу передбачають проведення багатоступеневого аудиту“, – підкреслила виконавча директорка Асоціації Ксенія Оринчак.