2021-02-16

Енергоспівтовариство відзначило проблеми України на шляху до інтеграції з ENTSO-E

Енергетичне співтовариство назвало основні проблеми України на шляху до інтеграції з ENTSO-E. Про це повідомляє ExPro Consulting. 

«Питання щодо передачі «Укренерго» під контроль міністерства енергетики обов’язково треба переосмислити, проте це суверенне рішення української влади. Але це рішення поєднано з кількома викликами. Міністерство, перш за все має бути «чисте», без будь-якого інтересу в комерційній діяльності, і це означитиме, що необхідно буде дещо адаптувати закон «Про ринок електроенергії», - зазначив директор Секретаріату Енергоспівтовариства Янез Копач.

На його думку, міністерство має відігравати роль контролера за державними вугільними шахтами, для цього потрібно також зробити зміни у законодавство. «Коли це буде зроблено, тоді вже можна продовжити передачу, ми обговорюємо це з представниками українського уряду, який (в перемовинах – ред ) очолює пані Ольга Стефанишина».

Копач вважає, що для сертифікації «Укренерго» Парламенту України, перш за все, необхідно прийняти відповідний законопроєкт, що дозволяє це зробити. 

Проте Копач зазначає, що в процесі сертифікації, Регулятору разом з представниками секретаріату, необхідно буде оцінити й фінансову сталість тарифу на передачу електроенергії.

«Наразі «Укренерго» збирає в тарифі гроші й на фінансування відновлюваних джерел енергії. Тож є тариф на передачу, транспортування, є послуги «Укренерго» (на диспетчеризацію – ред) – це все зрозуміло. Але так само «Укренерго» збирає зараз додаткові податки, так би мовити, додаткову націнку – для відновлюваних джерел також. Це не відповідає законодавству енергетичної спільноти. Це не проблема якщо «Укренерго» буде збирати ці гроші і бути наче менеджером цього процесу. Але це не може бути частиною відповідного транспортного тарифу. І це проблема яка потребує розділення цих моментів», - повідомив Копач.

Також, за його словами, необхідно вирішити питання яким чином послуги «Укренерго» будуть сплачуватись у випадку імпорту чи експорту е/е з або до Євросоюзу, в межах Бурштинського енергоострова.

«І третя проблема - це повноцінна відповідність «Третьому енергопакету». Це якраз і є законодавство Енергетичного співтовариства. «Укренерго» зробили запит до ENTSO-E, щоб отримати статус спостерігачів уже двічі, й двічі їм у цьому статусі відмовили. Через те, що Україна не повністю впровадила «Третій енергопакет», - зауважив він.

Крім того, значною проблемою на його думку є безоплатне постання е/е збитковим державним шахтам та водоканалам. «Проблема на якій я би хотів ще наголосити, те що Україна постачає електроенергію компаніям, які не мають жодного наміру взагалі коли-небудь платити за електроенергію. Я кажу про деякі вугільні шахти, постачальників водних послуг. Проте, в Україні немає визначення соціально-вразливих споживачів, яких необхідно визначити», - наголосив Копач.

На завершення, Копач також торкнувся питання розподілу міжкордонного сполучення з країнами ЄС.

«Спосіб, яким чином міжкордонні сполучення в Бурштинському острові між Україною і Угорщиною, Україною і Словаччиною мають бути забезпечені і впроваджені, щоб відбувся повноцінний розподіл. Це має бути виконано на так званих аукціонах між «Укренерго» та системою європейських ОСП. Тож є ще кілька пунктів які треба зробити, перш ніж сертифікація насправді відбудеться. При цьому, процес сертифікації є надзвичайно важливим, щоб забезпечити незалежність «Укренерго» та продовжити подальшу інтеграцію з ENTSO-E», - резюмував він.