2021-09-22

На Прикарпатті проходить тестування водневого обладнання для експорту в Європу

21 вересня на спецполігоні АТ «Івано-Франківськгаз» у Богородчанах розпочалося тестування шафових регуляторів газу, розрахованих на роботу із воднем, від RGC Production. Дослідження з використання суміші водню проводяться загалом на п’яти полігонах: в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Волинській, Житомирській та Харківській областях.

П'ять шафових газорозподільних пунктів різних моделей та один вузол обліку газу тестуватимуть сумішшю із 20 % водню та 80 % природного газу до 23 вересня.

У ході випробування з'ясується, чи здатне обладнання українського виробництва працювати із воднем. Це необхідно для сертифікації обладнання та виходу на європейські ринки.

Нагляд за процесом тестування здійснюють спеціалісти світового лідера з сертифікації і контролю якості процесів та продуктів Бюро Верітас.

«В рамках водневого проєкту Регіональної газової компанії ми вже другий рік поспіль проводимо дослідження впливу газоводневої суміші на газорозподільні мережі та газові прилади. Такі експерименти допоможуть підготувати газорозподільні мережі до редизайну із можливостю їх роботи з чистими видами енергії», - говорить технічний директор АТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський.