2021-09-22

«Інженерія відновлюваної енергетики» впроваджується в ІФНТУНГ вже другий рік

У рамках святкування 54 річниці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулась урочиста посвята у студенти першокурсників освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики», яка впроваджується в університеті уже другий рік за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). 

Це лише другий рік набору на освітню програму, а попит на майбутніх випускників уже є великий.

"Світовий консенсус у сфері енергетики сьогодні наступний: у 2024 році, за багатьма оцінками, пік споживання нафти уже буде пройдений, а пік споживання відновлюваних джерел енергії якраз почнеться. І ми розуміємо, що за тими студентами, які зараз у нас навчаються і в найближчому майбутньому стануть випускниками, ринок буде стояти в черзі", - зазначив гарант освітньої програми Максим Карпаш. 

Про затребуваність таких фахівців свідчить і присутність на заході стейкхолдерів освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики». Серед них - виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин та директор  енергосервісної компанії «Адамсон» Ярослав Свідрак.

У порівнянні з минулим роком, коли на щойно започатковану програму вступили шість студентів, цьогоріч кількість першокурсників збільшилася вдвічі - до тринадцяти (серед них 5 дівчат), що є доброю тенденцією.

USAID Проєкт енергетичної безпеки працює з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством для підвищення енергетичної безпеки України, трансформації енергетичного сектору країни у сучасний, орієнтований на ринок та інтегрований з ЄС фактор зростання. Мета Проєкту - посилення енергетичної безпеки України через паралельні інвестиції у сектори електроенергії, газу, централізованого теплопостачання та відновлюваної енергії.