2021-09-22

На думку генсека ОПЕК, інвестиції в викопне паливомають збільшитися

Туреччина планує розпочати видобуток газу з недавніх родовищ в Чорному морі в 2023 році. Це в кінцевому підсумку знизить залежність країни від імпорту газу зі 100 % до приблизно 75 %, додав міністр.

Міністр енергетики Катару Саад Аль-Каабі зазначив, що пипит на ЗПГ величезний. Країна є найбільшим в світі експортером зрідженого природного газу і інвестує мільярди доларів у збільшення видобутку, хоча реалізація відповідних проєктів займе роки.

Індонезія розширить використання ВДЕ. За словами міністра енергетики країни, Індонезія планує збільшити обсяг виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) до 70 % до 2040 року. Однак попит на газ буде рости в міру того, як світ відмовляється від дизельного палива і вугілля.

Генеральний секретар ОПЕК Мохаммад Баркіндо сказав, що нестача газу в Європі наголосила на необхідності додаткових інвестицій в викопне паливо. За його словами, уряди повинні розуміти, що перехід на більш чисті форми енергії не може відбуватися дуже швидко.

Міністри енергетики Катару, найбільшого в світі експортера ЗПГ, та ОАЕ підтримали настрою генсека ОПЕК. Газ має вирішальне значення для майбутнього ОАЕ. Природний газ відіграватиме «ключову роль» у розвитку економіки Об'єднаних Арабських Еміратів наступні 50 років, сказав Султан аль-Джабер, голова Abu Dhabi National Oil Co., яка перекачує майже все викопне паливо в країні.

ОАЕ, особливо столиця Абу-Дабі, хочуть збільшити експорт зрідженого природного газу і «блакитного» водню.