2024-07-24

На глобальному ринку залізної руди очікується профіцит

Найближчим часом світовий ринок залізної руди чекає серйозне оновлення, до кінця десятиліття на ньому прогнозується профіцит. Про це повідомляє BigMint.

Очікується, що найбільше у світі невикористане родовище високоякісної руди Simandou у Західній Африці, буде введено в експлуатацію до кінця 2025 або на початку 2026 року,

У поточному році світовий видобуток залізної руди, за прогнозами, зросте на 2% р./р. і сягне понад 2,5 млрд т. Глобальна морська торгівля цим товаром минулого року становила близько 1,6 млрд т. Видобуток руди в Південній Африці у 2024-му становитиме приблизно 67 млн т, торік експорт цієї продукції із регіону складав близько 60 млн т.

За прогнозами, з початком видобутку на Simandou африканський морський експорт залізної руди швидко зросте – за деякими оцінками, більш ніж утричі до 2028-2030 років.

Родовище розділене на чотири блоки. WCS (на 45% контролюється сінгапурською Winning International Group, на 35% – Weiqiao Aluminium, підрозділом China Hongqiao Group), володіє 85% акцій у північній частині Simandou – блоках 1 та 2. Південну частину проєкту, блоки 3 і 4, розробляють транснаціональна корпорація Rio Tinto і спільне підприємство китайських Chinalco, Baowu, China Rail Construction Corporation та China Harbour Engineering Company.

У той час як Rio Tinto заявила, що видобуток на Simfer (спільне підприємство австралійсько-британського концерну та китайських компаній) протягом двох з половиною років буде збільшено до 60 млн т на рік. Водночас аналітики Macquarie вважають, що весь проєкт Simandou вироблятиме лише 5 млн т у 2025 році, але ближче до 75 млн т – у 2027-му та 90 млн т – до 2028 року.

BigMint із посиланням на джерела зауважує, що колективний видобуток Simandou може зрости до понад 100 млн т до 2030 року.

За такого сценарію на ринку морських постачань руди до 2030 року неминуче спостерігатиметься профіцит, з урахуванням того, що можуть почати видобуток нові шахти в Австралії та Бразилії. Спільне підприємство Rio з Baowu –  Western Range в Австралії – наразі завершено на 70% і дасть першу руду у 2025 році. Запасні шахти West Angelas і Hope Downs мають почати видобуток у 2027 році, а шахта Brockman 4 – у 2028-му. Бразильський гірничодобувний гігант Vale також оголосив про проєкти розширення.

Надлишок пропозиції на глобальному морському ринку, як очікується, негативно вплине на ціни на руду. Високі темпи інфляції та процентні ставки в усьому світі тиснуть на попит на сировинні товари, а скорочення сталеливарних потужностей Китаю може посилити профіцит.

За прогнозами світових аналітичних центрів, до кінця цього десятиліття ціни на залізну руду можуть знизитися до $70/т для сировини із вмістом заліза 62%.

Нагадаємо, британський міжнародний комерційний банк HSBC Holdings очікує, що ціни на залізну руду у 2024 році будуть на рівні $100/т. Capital Economics прогнозує, що котирування цієї сировини варіюватимуться на рівні $99-100/т. На кінець наступного року ціни на ЗРС впадуть до $85/т.