2022-01-06

На Дністрі планується добудова гідроспоруди, що затопить до 7000 га долини Дністра

У Звіті з ОВД проекту «Будівництво нижнього б’єфу паводкового водозабору в районі Долобівської греблі Самбірського району Львівської області» не проаналізували вплив планованої діяльності на територію, що буде затоплюватись. Про це повідомляє UNCG

На Дністрі (координати 49.593646, 23.472771) планується добудова гідроспоруди за проектом 1985 року, яку ще тоді почали будувати, та покинули, збудувавши вздовж русла великі дамби, що призвели до порушення гідрологічного режиму долини річки.

Зараз долина Дністра на цій частині русла – це Смарагдова мережа, Екомережа та територія проєктованого НПП “Чайковицький”. І цю територію на площі до 7000 га планується затоплювати, а потім знов зливати воду. Такий режим дуже не схожий на природні умови водопілля. Проєктна глибина затоплення – до 1,7 метра.

У Звіті немає опису принципу роботи планованої системи, а в усіх планах не згадується, що вода з планованих до створення споруд зливатиметься зовні. Біологічні дослідження Звіту ОВД стосуються лише зони будівництва біля старих гідроспоруд, а щодо зони затоплення жодні вишукування не проводились.