2022-01-06

ConocoPhillips видобула 3 млрд барелів нафти на норвезькому шельфовому родовищі

ConocoPhillips веде розробку найбільшого родовища Екофіск на норвезькому континентальному шельфі із середини 1971 року. За цей час видобуток на північноморському активі досяг такого значного рубежу, і це ще не кінець. За рахунок застосування сучасних технологій підвищення коефіцієнта вилучення нафти компанія-оператор має намір розробляти Екофіск аж до 2050 року.

Phillips змогла отримати ліцензію на операторство у проекті освоєння Екофіску, видобуток на якому розпочався 15 червня 1971 року. Родовище розташоване на глибині 70-75 м від поверхні води та за 3 км від дна моря. Екофіск - найбільше з восьми різних за розмірами та структурою запасів родовищ зони Великого Екофіску.

У 2001 році Державна служба охорони пам'яток Норвегії надала здобичному комплексу на родовищі Екофіск статус національної культурної пам'ятки. У Музеї нафти норвезького міста Ставангера розробці цього найбільшого родовища присвячено спеціальну експозицію, що демонструє технологічні досягнення, умови праці та значення розробки цього родовища для економіки, національної промисловості та суспільства скандинавського королівства.

За допомогою успішного закачування води, перебудови структури видобутку на родовищі, застосування нових технологій у бурінні та закінченні свердловин фахівці ConocoPhillips мають намір продовжити життя родовища на якомога більший термін.