2022-01-06

Брюссель має намір присвоїти «зелений» статус атомній енергетиці та природному газу

"Європейська комісія проклала шлях для інвестицій у нові атомні електростанції як мінімум на наступні два десятиліття, а в природний газ - як мінімум на десятиліття". Наголошується, що йдеться про класифікацію у рамках таксономії ЄС.

«Зелений» статус, йдеться у проєкті відповідного документа, необхідно надати «спірним» джерелам енергії, включаючи атомну енергетику та природний газ за певних умов.

Згідно з газетою, таке рішення було ухвалено після того, як група країн, що виступає за атомну енергетику на чолі з Францією, а також низка урядів, які виступають за газ, зажадали, щоб таксономія «не карала джерела енергії, які забезпечують більшу частину їх виробництва електроенергії».

Таксономія ЄС встановлює перелік економічної діяльності, яка оголошується «екологічно стійкою». Вона була створена в рамках так званої «Зеленої угоди», реалізація якої спрямована на трансформацію Євросоюзу таким чином, щоб скоротити негативний вплив на довкілля. Частиною «угоди» став і перехід до «кліматичної нейтральності». Таксономія, зокрема, покликана допомогти спрямувати інвестиції у проекти, які визначаються як екологічно безпечніші.