2012-03-16

Микола Азаров: У короткостроковій перспективі ми станемо видобувати сланцевий газ

 Уряд інтенсивно працює над заміщенням наддорогого російського газу альтернативними джерелами. І хоча повністю всьому об'єму газу, що отримується з РФ, альтернативу знайти складно, але його частину можна з упевненістю замінити більш дешевим енергетичним ресурсом. Про це заявив Прем'єр-міністр України Микола Азаров в ефірі програми «Іспит для влади» на Першому національному.

За його словами, зокрема, Україна може закуповувати у інших країн дешевший газ: «Газ є, і газ є набагато дешевший, ніж зараз ми змушені закуповувати в Росії».Микола Азаров повідомив, що зараз ведуться роботи з технічного забезпечення доставки газу з інших країн. На його думку, перевагою України є наявність власних підземних газосховищ. «Тобто, ми можемо нашим партнерам, з якими потенційно будемо домовлятися, запропонувати дуже цікаві схеми закупівлі газу. Наприклад, у літній період, коли він на споті коштує відносно дешево. А реалізувати газ тоді, коли він коштує досить дорого. Це не те рішення, яке ми дуже б хотіли отримати, краще б домовитися з Росією за нормальними цінами. Це вимушене рішення, у нас немає іншого виходу, якщо наші російські партнери виявляють таку непоступливість або таке нерозуміння тієї ситуації, яка склалася», - сказав Микола Азаров.

Друга обставина, яку відзначив Прем'єр-міністр, стосується розробки власних родовищ сланцевого газу. Він повідомив, що вже найближчим часом буде оголошений тендер на розробку українських родовищ сланцевого газу. Про бажання брати участь в конкурсі вже заявили визнані світові компанії. «Я глибоко переконаний, що протягом осяжного часу ми будемо мати розробку власного сланцевого газу», - заявив Микола Азаров і додав, що зараз велика робота ведеться по розробці наших власних родовищ власними силами, наприклад, вже найближчим часом роботу почнуть дві великі бурові платформи.

«Такий комплекс робіт проводиться для того, щоб мати альтернативу, раз нас ставлять перед цією дилемою. Ще раз підкреслюю - це не наш вибір. Нам набагато простіше було б домовитися, і у «Газпрому» був би стабільний покупець газу на багато років вперед. Але раз така позиція зайнята, значить, природно, ми повинні виходити з того, що ми повинні створити можливості мати дешевший газ і, друге, мати альтернативні джерела поставки цього газу», - заявив Глава Уряду, зазначивши, що поряд з цим ведеться серйозна робота з енергозбереження, створення інших альтернативних джерел енергії.