2016-08-31

Ліцензії на видобуток газу в Україні повинні видаватися на умовах відкритого міжнародного тендеру - Ю.Чижмарь

Ліцензії на видобуток газу повинні видаватися комерційним структурам на засадах відкритого міжнародного конкурсу. Таку думку УНН висловив народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Юрій Чижмарь, коментуючи пропозицію Ігоря Кононенка стосовно необхідності приватизації сфери газовидобутку. 

“Справа в тім, що держава не має на сьогодні достатньо коштів, аби вкладати (у видобуток газу, — ред.) і дійсно це треба зробити (передати газовидобування у приватні руки, — ред.). Інше питання — це, хто як на це дивитися. Є відповідний законопроект у ВР, що ті свердловини, які "Укргазвидобування" через відсутність коштів не може у найближчий час використати — воно повинно повернути державі, і держава має виставити їх на конкурс”, — сказав Ю.Чижмарь.

При цьому, згідно згаданого законопроекту, говорить депутат, УГВ має право працювати по прямому контракту із комерційною структурою, і додає, що така умова має бути виключена з закону, аби унеможливити корупційні ризики.

За словами політика, ліцензії на видобуток газу “повинні бути виставлені на міжнародний відкритий конкурс”.

“І будь-який інвестор, який запропонує найкращі умови видобутку газу на українській території — повинен мати право отримати цю ліцензію. А не по прямому контракту між директором УГВ і українською компанією, бо інакше це буде те саме що і при Януковичі.

Я думаю, редакція нового закону повинна бути дуже чітка і проста: якщо УГВ не може, а воно дійсно не має достатніх фінансових можливостей — нехай визначить, що вона у ближчій час буде розробляти, на що у неї будуть ресурси, а інші, які є далекою перспективою — віддати одразу в приватні руки і нехай видобувають, сплачують податки, зменшують закупівлю газу з-за кордону, тому що це у нас купується за валюту і тисне на наш курс, ну і так далі”, — сказав Ю.Чижмарь.

Нагадаємо, І.Кононенко в одному з інтерв’ю повідомив, що видобуток газу держава повинна віддати у приватні руки. 

Нагадаємо, як раніше повідомляв УНН, нардеп від БПП запропонував ліквідувати “Нафтогаз” та його дочірні підприємства.
Повноваження цих компаній С.Каплін вважає за необхідне передати Міненерговугілля.

Міністр енергетики та вугільної промисловості І.Насалик підтримав таку пропозицію БПП, і назвав “Нафтогаз” химерною структурою, яка заважає ринку розвиватися.

Також нагадаємо, за словами експерта Ю.Корольчука, дії “Укргазвидобування” по відношенню до партнерів нагадують спробу банального перерозподілу ринку.