2016-08-31

Керівництво Держгеонадр України прийняло участь у круглому столі щодо питань нарощення видобутку вуглеводнів

30 серпня, керівник Держгеонадр України Микола Бояркін прийняв участь у круглому столі щодо питань нарощення видобутку вуглеводнів, методів інтенсифікації, в рамках реалізації урядової політики щодо енергонезалежності України. Захід відбувся у Полтаві, його організатором є ПАТ «Укргазвидобування» спільно з Національним секретаріатом Ініціативи Прозорості у Видобувних Галузях України за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. В обговоренні взяли участь полтавська обласна громада, керівництво Полтавської області, народні депутати, представники Асоціації газовидобувних компаній, Американської торговельної палати, незалежні експерти.  

Державна служба геології та надр взяла участь в заході у якості експерта з питань взаємодії та налагодження співпраці між видобувними компаніями, органами влади та місцевими громадами.

«Зустріч видобувних компаній та обласної громади була не простою. Після обговорення низки дискусійних питань Сторони дійшли висновку, що кожен з присутніх підтримує ініціативу щодо збільшення видобутку нафти та газу, бо енергетична незалежність – це важлива артерія українського організму, -  каже керівник Держгеонадр України Микола Бояркін. - Але відкритим залишилось екологічне питання та погодження заявок від видобувних компаній, зокрема ПАТ «Укргазвидобування». Держгеонадра підтримує вимоги громад щодо дотримання культури надрокористування. Це дійсно проблема. А ось позиція представників місцевого самоврядування, що жодного погодження не буде від Полтавських депутатів, допоки не буде вирішене питання  відрахувань 5% ренти в місцевий бюджет, мені не зрозуміла. Так, регіони мають розвиватися і це їхнє завдання,  але мова ультиматуму – це шлях в нікуди».

 Також т.в.о. голови Служби зазначив, що питання відрахувань до місцевих бюджетів, а саме 5% від ренти, прописано в законопроекті №3038. Його найближчим часом розглядатимуть у першому читанні в Верховній Раді.

Коментуючи відносини держави та обласних громад, Микола Бояркін також  зазначив: «Раніше обласні ради могли роками ігнорувати запити заявників. Наразі ситуація змінилась, на законодавчому рівні вступив в силу принцип «мовчазної згоди». Але Держгеонадра вважають, що  діалог повинен бути. Після багатомісячної роботи нас почули у Львівській області. І ми успішно співпрацюємо. Також дійшли компромісу з Одесою, Тернополем, Києвом. У вересні заплановано підписання  меморандумів про співробітництво.  До речі,  домовленості про меморандум  в нас є і з Полтавською областю. Але градус дискусії сьогодні був настільки високим, що ми плануємо продовжити цей діалог, поки не досягнемо згоди за принциповими питанням. Впевнений, що  кожна із сторін просто зобов’язана почути аргументу один одного, досягти консенсусу та вже спільно працювати для збагачення ресурсної бази України, бо це вірний шлях до енергетичної незалежності».

Також в рамках круглого столу говорили про новий для України метод видобування сланцевого газу, а саме гідророзрив пласта.

«Традиційний метод видобутку нафти та газу важливий, але занадто дорогий. Буріння тільки одного кілометру досягає 2 млн доларів. В середньому необхідно пробурити 2-3 км. Тому нові колтюбінгові технології та гідророзрив пласта (ГРП) – це нові технології, які допоможуть заощаджувати мільйони, а значить вкладати у розвиток державного підприємства. Витрати з видобутку вуглеводнів в рамках ГРП досягають  максимум 500 тис. доларів. Економічна складова питання говорить сама за себе. До речі, США зробили сланцеву революцію завдяки цій технології», - резюмував Микола Бояркін.

Зазначимо, що у круглому столі участь взяла РУП «Виробниче об'єднання «Бєлорусьнафта», які виграли тендер на  проведення технології гідророзриву пластів в Україні.