2022-01-12

Кувейт приготувався до відмови від нафти

Уряд Кувейту, одного з найбільших світових експортерів нафти, приготувався до відмови від економіки, що спирається на її продаж. Місцевий суверенний фонд мають намір перебудувати під ESG-активи.

Суверенний фонд Кувейту, який знаходиться під управлінням спеціального органу — Kuwait Investment Authority (KIA), є найстарішим у світі та третім за обсягом активів, вартість яких досягає $700 млрд. Усі вони були придбані за кошти, зароблені на продажу нафти, проте тепер уряд країни збирається привести портфель фонду у відповідність до принципів ESG (екологічного, соціального та корпоративного управління). Реформований фонд орієнтуватиметься на всесвітньо визнані стандарти ESG, щоб бути впевненим у тому, що вкладення виробляються в компанії, що повністю відповідають їх принципам.

КIA має намір інвестувати в компанії з різних країн та галузей економіки, у тому числі в ті, які «усвідомили наслідки та пристосувалися до довгострокових ризиків, пов'язаних із зміною клімату». Очікується, що керівництво фонду зверне увагу на акції компаній із Саудівської Аравії.

При цьому, на відміну від сусідів по регіону Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів, Кувейт не ставить собі за мету досягнення вуглецевої нейтральності, при якій вироблені викиди компенсуються або вловлюються.

За оцінками експертів, до 2025 року сукупний обсяг ринку ESG сягне $50 трлн. Ключову роль цьому зіграє інтерес із боку інституційних інвесторів, зокрема суверенних фондів.