2016-03-24

КМУ схвалено проект закону України «Про внесення зміни до ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо погодження надання надр у користування)»

23 березня 2016 року на засіданні Кабінету Міністрів України було схвалено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо погодження надання надр у користування)», розробниками якого є Мінприроди і Держгеонадра.

Згаданий законопроект підтримано Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України, Державною регуляторною службою України, Міністерством юстиції України.

Головною метою законопроекту є прискорення погодження органами самоврядування надання ділянок надр у користування. Оскільки на сьогодні погодження органами місцевого самоврядування надання ділянок надр у користування як шляхом продажу на аукціоні, так і без аукціону є уповільненим, такі питання виносяться виключно на  розгляд чергової сесії відповідних рад.

Таким чином, цілком очевидною є гостра необхідність внесення відповідних змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та  передбачення у його статті 46 норми, згідно з якою сесія місцевої ради скликається з питань погодження надання надр у користування не рідше ніж один раз на місяць.

Реалізація  проекту приведе до покращення для надрокористувачів умов провадження господарської діяльності у сфері надрокористування і наповнення державного бюджету.