2016-03-24

Інвестиції у видобування українського газу не лише зменшать залежність від Росії, але і сприятимуть зростанню економіки - В.Демчишин

На Українському газовому інвестиційному форумі Міністр енергетики та вугільної промисловості України розповів про перспективи розвитку вітчизняного видобування газу та роботу профільного Міністерства у напрямку дерегуляції .

 Найбільш важливою перепоною для розвитку власного видобування В. Демчишин назвав надмірну зарегульованість та значний податковий тиск.

«Хоча процедура (отримання дозволу) прописана чітко, але 70-80 дозволів, які треба отримати, вони не просто займають час, але і відбивають бажання в інвестора витрачати цей час. Сьогодні в середньому це займає декілька років», - нагадав В.Демчишин
 
Міністр енергетики та вугільної промисловості зазначив, що розвиток власного видобування також призводить до загального розвитку економіки, стимулює нарощування податкових платежів до бюджету, збільшує кількість робочих місць, а тому є спільним завданням усіх органів влади.

«1 млрд грн інвестицій у цей сегмент - ми отримуємо додатково 1000 робочих місць, додатково ВВП з коефіцієнтом 2 уже одразу у першому році і відповідний мультиплікатор наступних років. І видобуток газу уже у першому періоді на 165 млн кубометрів. Це, по суті, комерційна вартість газу в тому самому періоді», - зазначив В.Демчишин.

Міністр енергетики та  вугільної промисловості зауважив, що нарощування власного видобутку також покращить торгівельний баланс приблизно на 35 млн дол уже у перший рік та матиме довгостроковий ефект і надалі. А також збільшить надходження до бюджету за рахунок рентних платежів на суму приблизно 267 млн гривень щорічно.

Таким чином можна розраховувати на збільшення власного видобутку до 27 млдр кубометрів уже у 2020 році, - зазначив В.Демчишин.

Для такого ефекту, однак, слід найближчим часом:
-                       впровадити довготермінову стратегію оподаткування прибутку;
-                      провести дерегуляцію нафтогазової галузі та спростити процедуру отримання дозволів на видобування;
-                      послідовно продовжувати лібералізацію та реформування ринку газу та створення конкурентних умов роботи на ньому.
 
Окремо В.Демчишин наголосив, що у спрощені процедури видачі дозволів на розробку родовищ слід приділити увагу активізації роботи із місцевими органами влади, адже вони також мають бути зацікавлені у нарощуванні видобутку на території своїх регіонів.

«У процесі видачі (дозволів) досить суперечливу позицію займають органи місцевої влади, адже вони  від ренти не отримують ніякої користі. Їх потрібно б було стимулювати, щоб вони хотіли швидко видати дозволи, швидко пройти процедуру і почати бурити, а отже, отримувати одразу якусь додаткову компенсацію і, відповідно, доходи у їхній локальний бюджет», - відмітив Міністр, закликаючи до уніфікації інтересів центральних та місцевих органів державної влади.

Презентація В.Демчишина на форумі тут.